Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

 • Kontakt

Tipsa

Val 2014

Den 14 september 2014 är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Här kommer vi fortlöpande att berätta mer om hur valen går till, var man kan rösta med mera.

Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige

Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige infaller den andra söndagen i september vart fjärde år. Nästkommande val är:

 • 14 september 2014

Valnämnden i Malung-Sälens kommun ansvarar för planering och genomförande av valen i kommunen.

Valhandläggare är Marit Gustafsson, telefon: 0280-181 71. E-post: marit.gustafsson@malung-salen.se

Länsstyrelsen är regional valmyndighet. Det betyder att länsstyrelsen ansvarar för att förbereda och genomföra allmänna val, val till Europaparlamentet och rådgivande nationella folkomröstningar.

För att få rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val. Dessutom finns det särskilda regler för de olika valen. Du har rösträtt till riksdagen om du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige. Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen.

Därför ska du rösta

Sverige är ett demokratiskt land där vi har möjligheten att påverka och förändra framtiden samt samhället.

Det är vår medborgerliga rättighet och skyldighet att vara med och påverka och förändra vår framtid. Genom att utnyttja vår rösträtt har vi möjligheten att påverka samhället i alla politiska frågor. Barn och utbildning, familj och omsorg, arbete och företag, miljö och klimat, bygg och boende, kultur och fritid för att bara nämna några viktiga frågor. Genom att rösta engagerar du dig också i vem som ska företräda dig och dina åsikter i kommunen, landstinget och riksdagen. Om man inte röstar får man inte sin röst hörd och bidrar därigenom inte heller till att förändra samhället.

I ett riktigt demokratiskt samhälle är vi alla med och bestämmer samt påverkar framtiden oavsett ursprung, kön, religion eller ålder! Bli delaktig i samhället, gör din röst hörd, engagera dig och rösta!

Aktuellt

 • 2014-12-27
  Extravalet ställs in
  Det blir inget extra val i mars 2015.Vid en gemensam pressträff (S, MP, M, C, FP och KD) framkom det att Stefan Löfven sitter kvar som statsminister och Alliansbudgeten gäller under 2015, men regeringen kommer att föreslå en del justeringar. Partierna har en överenskommelse för att bland annat underlätta hur en minoritetsregering kan styra landet.
  Läs mer
 • 2014-12-04
  Extra val den 22 mars 2015
  Riksdagen har den 3 december voterat och fattat beslut om de ekonomiska ramarna för utgifter och inkomster i budgeten i enlighet med allianspartiernas förslag. Statsministern meddelade vid en pressträff att regeringen avser att, i slutet av december, besluta om extra val till riksdagen planerat till den 22 mars 2015.
  Läs mer
 • 2014-09-04
  Vad tycker politikerna i kommunen?
  Vad vill du ha svar på innan du lägger din röst? Dalarnas Tidning och P4 Dalarna har mer information om vad politikerna i Malung-Sälens kommun har för åsikt i olika sakfrågor.Dalarnas Tidning erbjuder dig en möjlighet att ställa din fråga till dina lokala politiker här, ”kan du lova att…”, i frågorna som berör just dig och din närhet. Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterP4 Dalarna har ställt frågor till alla toppkandidater i alla partier i alla länets kommuner. Via en karta kan du se hur de politiska förstanamnen i Malung-Sälens kommun svarat på frågor om skola, dagis, kultur och mycket annat.Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterSvT har samlat information om vilka partier som ställer upp i Malung-Sälens kommun och vilka frågor partierna driver.Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Läs mer
 • 2014-08-06
  Följ valet i media
  Flera av de större nyhetsredaktionerna har byggt upp valsidor med information om opinionsläget, politiska utspel, intervjuer, temasidor om sakfrågor med mera.Här är några av dem:Sveriges Radiolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterP4 Dalarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterSveriges Televisionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterSvenska Dagbladetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterDagens Nyheterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Läs mer
 • 2014-05-12
  Saknar du röstkortet?
  Om du inte har tillgång till röstkortet så kan du få hjälp med ett dubblett-röstkort. Kontakta i så fall Marit Gustafsson, telefon 0280-181 71 eller helst via e-post: marit.gustafsson@malung-salen.seDu kan även ringa valmyndighetens telefonservice 020-825 825. Du kan också mejla till rostkort@val.se
  Läs mer

Sidan uppdaterad 2014-09-14 av