Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Tipsa

Nyhetsbrev mars 2016

Årets vintervecka för det 92:a Vasaloppet är över. Kommunen var på plats i mässtältet i Berga och vi hade många intressanta besök i vår monter. Många Vasalöpare besöker vår kommun flera gånger för att delta i de olika loppen, men även under andra tillfällen på året och då med koppling till en aktiv semester med familjen eller i arbetet. Sälen som ort och Vasaloppets organisation får mycket beröm. Man trivs här och tycker att vi har ett bra utbud och framförallt att vi har ett gott bemötande oavsett vem man har kontakt med. Extra spännande att man dagen till ära släppte ytterligare ett nytt lopp. Nattvasanlänk till annan webbplats som kommer gå av stapel 3 mars 2017. (Klicka gärna på länken och inspireras av ett lopp tillsammans med en vän).


Glädjande statistik för lokalt näringsliv

Malung- Sälens kommun har fler företag än andra kommuner av samma storlek. 158 bolag har högsta Tillväxtindex STI 1 resp. STI 2 vilket är ett betyg på företagets tillväxt, lönsamhet och kapitalstruktur jämfört med företag med samma verksamhetsinriktning, storlek och ålder. Fördelningen mellan branscher är likvärdig. Det kan sammanfattas med att vi har ett starkt differentierat näringsliv att vara stolta över.

Högst företagsamhet i Malung-Sälen. Företagsamheten ökar för närvarande i elva av länets 15 kommuner. De två kommuner där företagsamheten ökar mest är Rättvik och Älvdalen, där andelen företagsamma har ökat med 0,6 procentenheter sedan fjolårets mätning. I Hedemora, Avesta och Orsa sjunker företagsamheten något. Liksom i fjol finner vi länets mest företagsamma befolkning i Malung-Sälen, där 16,7 procent av den arbetsföra befolkningen är företagsam. Malung-Sälen uppvisar även länets högsta företagsamhet bland den yngre delen av befolkningen.

Ta del av hela rapporten på www.svensktnaringsliv.selänk till annan webbplats

Vi har dessutom vänt den negativa trenden av befolkningsnettot. Plussiffror för Malung-Sälen är en ökning med 67 invånare, vilket innebär totalt 10 036 personer. Inflyttningen från utlandet är 104 personer och gör att Malung kan hålla sig över 10 000 innevånare.

Med rekordlåg arbetslöshet och brist på arbetskraft inom flertalet branscher så är vi i ett gynnsamt läge för att ha kvar medborgarna.

Ett av våra starka varumärken får god uppmärksamhet i media. Kända artisterer i snygga skinkläder från Jofama på Melodifestivalen.


Internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammades av DT som har rankat Dalarnas mäktigaste kvinnor. Extra glädjande är att Charlotte Skott, vd för Destination Sälenfjällen blev utnämnd. Charlotte har arbetat som Vd för Destinationsbolaget sedan juni 2013 och har omfattande uppdrag i processen med Scandinavian Mountains och Airportcenter. Tillsammans med sin styrelse och alla medlemsföretag så har Charlotte gjort avtryck på en nationell nivå med ett mycket framgångsrikt arbete för att utveckla regionen och besöksnäringen på helår mot en internationell världsdestination.

Till sist önskar jag er alla en härlig vårvinter

Med vänlig hälsning, Näringslivschef, Maggie Grundén


Sidan uppdaterad 2016-03-09 av