Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Tipsa

Branden i Malung är släckt

Under torsdagen rasade en omfattande brand i före detta Eliassons garveri i Malung som spred sig till kringliggande byggnader. På grund av rök och explosionsrisk uppmanades under dagen alla som befann sig i Malung och Grönlandsparken att gå inomhus. 

Branden är nu släckt och det finns inte längre någon fara för allmänheten. Räddningstjänsten bevakar så att branden inte ska flamma upp igen och kommer förmodligen att stanna på platsen i flera dagar.

Uppdatering klockan 19.30 torsdagen den 17 juli

Larmet om "mycket allvarlig händelse" har upphört. Det råder inte längre fara för allmänheten i Malung. Branden är nu under kontroll även om släckningsarbetet beräknas ta ytterligare ett dygn.

Hör brandbefälet Johan Szymansky berätta om situationen just nu.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vid sjutiden på torsdagskvällen sa Johan Szymanski, räddningschef på Mora brandkår, till SVT att man under släckningsarbetet varit tvungen att riva två hus, som låg mellan den brinnande byggnaden och närliggande industrier.

– Genom att riva dem kunde vi förhindra att branden spred sig till industribyggnaderna.

De boende i flerfamiljshuset, som enligt Szymanski innehöll tre eller fyra lägenheter, fick springa in och rädda vad de kunde av sina ägodelar innan huset revs. Kommunens krisledningsnämnd är inkopplade och hjälper till med tillfälligt boende.

Uppdatering klockan 18.45

Enligt räddningschefen Per Hampus är nu branden under lite mer kontroll och även rökutveckling har blivit mindre än tidigare. Den tidigare uppmaningen att stanna kvar inomhus kvarstår dock tills vidare.

Räddningstjänsten i Malung har fått förstärkning från både Mora, Transtrand, Leksand, Rättvik, Vansbro och Borlänge.

Uppdatering klockan 17.15

Viktigt meddelande till allmänheten

Branden i Malungs Garveri har förvärrats. Alla i Malung och framför allt Grönlandsparken uppmanas att gå inomhus. Lyssna på SR P4 Dalarna för mer information.

Det gamla garveriet i Malung är helt övertänt och räddningstjänsten river nu bostäder för att hindra vidare spridning. Johan Szymanski som är brandbefäl meddelar att branden är utom kontroll. Ambulanser är på plats för att ta hand om dem som bor i husen som räddningstjänsten nu river.

Fastigheter rivs - se inslag härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vid halvfemtiden på eftermiddagen sade Per Hampus till TT att brandkåren fortfarande hade stora svårigheter med elden.

– Det är kaotiskt. Vi har inte fått hejd på den, hela byggnaden är i princip övertänd. Och vi vet inte om vi kan rädda intilliggande fastigheter heller. Det handlar om ett kontor och lägenheter, säger Per Hampus.

Boende uppmanas stanna inne - se inslag härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdatering klockan 16.00

Vid 14-tiden jobbade räddningstjänsten fortfarande med att få branden under kontroll. Enligt Per Hampus, räddningschef i Malung, ska det brinna på ett område som är runt 130 gånger 100 meter stort.

Kl 15.30 meddelade räddningschefen Johan Szymanski att man fortfarande inte har branden under kontroll, och att röken har tilltagit och rör sig in mot centrum. Räddningstjänsten har under eftermiddagen informerat besökare på Dansbandsveckan om läget.

Det har även gått ut ett viktigt meddelande till allmänheten:

På grund av rök och explosionsrisk uppmanas alla som befinner sig i området att gå inomhus. Lyssna på P4 Dalarna för mer information.

Kraftig rök drar in mot centrum - lyssna på inslag härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Att branden är så svårbekämpad beror enligt räddningstjänsten på att det är en stor byggnad, nästan en hektar. Eftersom det är en nedlagd industrilokal finns inte samma krav på brandväggar som i en industrilokal och en del av dem fungerar inte.

En brandman andades in rök och fördes till Mora Lasarett.

– Om man inte får bukt med branden utan den sprider sig vidare så kan läget förvärras ytterligare, säger Johan Szymanski, räddningschef på Mora brandkår.

Uppdatering klockan 13.00

Ännu vid lunchtid var storbranden i Malung inte under kontroll.
– Nu kör vi in med en traktor och gör en brandgata för att rädda den kontorsbyggnad som finns i närheten där det också finns bostäder, säger Per Hampus som är räddningschef Malung-Sälens kommun till SvT.

Larmet om branden i gamla Garveriet i Åsbyn i centrala Malung kom klockan 08.20. Då brann det för fullt i Fyndlagrets lokaler.

– En kvart innan hade folk gått förbi här och då syntes ingenting så branden fick ett snabbt förlopp, säger Per Hampus.

Under räddningsarbetet har man hittat spår efter inbrott så det finns misstankar om att branden kan vara anlagd.

Ett område på 300 meter runt brandplatsen är avspärrat då det finns gasflaskor och därmed risk för explosioner.

Inslag i SvT - se härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tidigare:

Öppna lågor slår upp från taket. Rökutvecklingen är kraftig. Enligt SvT kom larmet klockan 8.20 på torsdagsmorgonen. Räddningstjänsten i Malung har fått förstärkning från kårerna i Transtrand, Vansbro och Mora.

SvT rapporterar: "Det är Fyndlagrets lokaler i gamla Garveriet som brinner. Lokalerna och intilliggande lägenheter är utrymda, enligt polisen.

– Det är kaotiskt här och branden är ännu inte under kontroll, sade räddningstjänstens inatsledare Peter Danielsson till SVT klockan 10.00.

– En byggnad har brunnit ner och nu försöker vi begränsa branden.

Men släckningsarbetet är svårt och en timme senare kommer beskedet att det nu brinner i flera delar av byggnadskomplexet.

– Det brinner för fullt och vi har spärrat  ett område på 300 meter runt brandplatsen då det finns gasflaskor i byggnaden och det är risk för explosioner, säger stabsbefälet Johan Szymanski till SVT.

Gamla Garveriet i Åsbyn i centrala Malung består av flera byggnader. I en av dessa fanns Fyndlagret är en större loppmarknad som bland annat säljer möbler.

– Tur i oturen är att garveriet nu är sanerat från alla gamla kemikalier som fanns där, säger Kurt Podgorski som är kommunalråd i Malung-Sälens kommun.

Inga människor har skadats vid branden."

Inslag i SvT - se härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Inslag i DT - se härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Sidan uppdaterad 2014-07-18 av