Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Tipsa

Ett dramatiskt och händelserikt år

2014 har varit ett både händelserikt och dramatiskt år i Malung-Sälens kommun. Låt oss göra en liten tillbakablick på vad som hänt under året - en lista som dock inte gör några anspråk på att vara komplett!

December

Hotell Skinnargården i Malung tar emot de första asylboende. Kommunen kommer från och med våren 2015 att inrätta en mottagningsenhet för nyanlända elever. Mottagningsenheten kommer att vara belägen i centrala Malung och ta emot elever från förskoleklass till 16 år.

Stina Nilsson, 21 år och från Malung, klev upp på prispallen som tvåa i världscupsprint i Davos. ”En fin julklapp. Jag är nöjd med min fysiska och taktiska form, det här var riktigt kul”, var Stinas kommentar efter tävlingen.

För första gången genomfördes en demokratidag för ungdomar i Malung-Sälens kommun. ”Vi ville skapa ett forum där ungdomar kan göra sina röster hörda och bidra till kommunens utveckling”, sa Christin Löfstrand, ordförande i Ungdoms- och demokratiberedningen.

November

Kalle Almlöf, spelman från Malung och lärare på Malungs folkhögskola tilldelades medaljen för tonkonstens främjande. Det är den Kungliga Musikaliska Akademiens främsta utmärkelse.

Skolverket publicerade resultaten från de nationella ämnesproven i årskurs nio från 2013/2014. Bland de bästa kommunerna i landet vad gäller engelska, svenska och matematik hamnade Malung-Sälens kommun. I matematik hamnade Malung-Sälens kommun på plats 9 i landet, och i svenska på plats 12.

Oktober

Efter några dramatiska turer blev det till sist klart attO-Ringen 2016 kommer att arrangeras i Sälen. O-Ringen arrangerades i Sälen 2008 med hela 108 306 starter under tävlingsveckan, ett arrangemang som lovordades från många håll.

Siffror från Skolverkets visade att 91,5 procent av alla elever som i somras avslutade årskurs 9 i Malung-Sälens kommun hade minst godkänt i alla ämnen. Det placerar kommunen i topp bland alla kommuner i Dalarna.

Jubel och applåder hördes från många intresserade då det första godståget avgick från stationen i Malung. Tåget var lastat med virke från Fiskarheden på väg till Egypten. Tyvärr blev det inte så många turer på Västerdalsbanan i år, men frågan är ännu inte till vägs ände.

September

Det blev ett högt valdeltagande i Malung-Sälens kommun. Drygt 85 procent av de röstberättigade valde att rösta i årets riksdagsval, en uppgång med drygt 2,5 procentenheter jämfört med valet 2010. Efter valet blev det klart att en majoritet bestående av S, V och C fortsätter att styra kommunen.

På Skinnarvallen i Malung spelades det en fotbollslandskamp (flickor 16 år) mellan Sverige och Norge. Matchen slutade 0-1.

Juli

Mitt under dansbandsveckan i Malung utbröt det en dramatisk brand i före detta garveriet. Branden misstänks vara anlagd.

Juni

I norra kommundelen invigdes ett nytt bibliotek och turistbyrå i Sälens centrumhus. Biblioteket blev snabbt populärt vilket inte minst visade sig då antalet utlån närmast fördubblades jämfört med biblioteket i Transtrand.

Fotografen och danspedagogen Timea Hedlund samt Hampus Kurt Jonsson, konstnär och ordförande i Malungs Konstgrafiska Verkstad utsågs till årets vinnare av Malung-Sälens kommuns kulturpris.

Maj

Lärarförbundet presenterade en statistisk undersökning över alla Sveriges kommuners satsning när det gäller musik- och kulturskolor. Malung-Sälens kommun tog ett kliv upp på listan, från plats 29 (2012) till plats 19 i landet.

Tidningen Fokus rankade för nionde året i rad Sveriges alla kommuner för att ta reda på var det är bäst att bo. I kategorin glesbygd placerade sig Malung-Sälens kommun på en sjätte plats.

April

Benjamin Hjort från Malung utsågs av Dalarnas Golfförbund till Årets pojkjunior 2013.

Christopher Slawson, Dalarado Brewery, tilldelades årets Niss Oskar Jonssons utvecklingsstipendium. Stipendiet på 5 000 kronor kan gå till en i Malung verksam person som exempelvis utvecklat nya produkter, skapat företag eller på annat sätt bidragit till en positiv näringsutveckling i Malung-Sälens kommun.

Regeringen beslutade att bidra med 250 miljoner kronor i investeringsstöd till den planerade flygplatsen Sälen-Trysil. Flygplatsen är främst tänkt att frakta skidturister till fjälldestinationerna i Sälen och i norska Trysil. Den nya flygplatsen ska byggas i västra delen av Sälenfjällen intill Rörbäcksnäs.

Mars

Daniel Bodin fick Malung-Sälens kommuns idrottspris 2014 med motiveringen ”Daniel Bodin är en av världens bästa på snöskoterfreestyle. Han har, bland annat, vid två tillfällen vunnit X-games i Aspen, Colorado, USA. Det krävs styrka, envishet, träning och åter träning för att nå den nivå han befinner sig på. Daniel Bodin är en mycket god ambassadör för vår hembygd.”

Februari

Stina Nilsson från Malung gjorde en magisk slutforcering och passerade tyska Hermann på upploppet vid damernas sprintstafett. Därmed säkrade Stina Nilsson en bronsmedalj vid OS i Sotji. På kommunens hemsida tackade hon alla supportrar i Malung-Sälens kommun: "Tack så jättemycket för allt stöd! Fortsätt hålla tummar och tår för mig så ska jag fortsätta kämpa i spåren!"

Charlotta Säfvenberg, som går på riksidrottsgymnasiet i Malung, tog silver i slalom då Junior-VM avgjordes i Jasna, Slovakien. 

Masaloppet avgjordes i Malung. Deltagare var brukare inom LSS-verksamheten, utifrån var och ens nivå. Startplats var Kringlan i Malung och vidare utefter Kringelkroken. Vid brofästet fanns den första vätskekontrollen där det serverades blåbärssoppa. Och vid målgången - Dagcenter - bjöds deltagarna på hamburgare eller korv med tillbehör.

En undersökning från Svenskt Näringsliv visade att Malung-Sälens kommun har Dalarna läns mest företagsamma befolkning. Av kommunens arbetsföra befolkning ansvarar 16,2 procent för ett företag. Malung-Sälens kommun har även länets största andel av unga företagsamma personer. Av de som ännu inte fyllt 35 år ansvarar 7,3 procent för ett företag.

Januari

Erika Daniels från Malung tog ett silver i SM Damjuniorer i luftgevär då tävlingen avgjordes i Umeå. Och Christoffer Efraimsson från Malung placerade sig på en hedrande fjärdeplats i herrjuniorklassen.

Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i landets kommuner visade ett ökat resultat för Malung-Sälens kommun. Svenskt Näringsliv skriver följande om kommunens resultat: "I denna den mest företagsamma kommunen i länet tycktes utvecklingen börja vända redan i fjol efter några år av svag feedback från de lokala företagen. I år är det inga stora förändringar men tjänstemännens attityder uppfattas som bättre och det sammanfattade omdömet ökar också något."

Och till sist ett litet klargörande

Vi gör inga anspråk på att redovisa en komplett lista över allt som hänt under året. Det finns naturligtvis många, många fler glädjande resultat som vi också hade kunnat skriva om - inte minst om alla dessa duktiga idrottsungdomar i kommunen som presterat lysande resultat i olika tävlingar. Men den som vill vara säker på att inte missa något: gör som drygt 8 000 andra personer - gilla och följ vad som händer i Malung-Sälens kommunen här på vår hemsida och via vår facebook-sida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2014-12-29 av