Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Tipsa

Evakueringboende öppnat i Malung

I söndags anlände en buss till campingen i Malung som ställts i ordning som evakueringsboende för 50 personer.

Tillfälligt boende vid en akut situation

Malung-Sälens kommun har, liksom övriga kommuner i landet, fått en förfrågan från Migrationsverket om att öppna ett så kallat evakueringsboende. I fredags beslutade kommunens krisledningsnämnd att anmäla cirka 50 platser till Migrationsverket, och i söndags anlände en buss till campingen i Malung som ställts i ordning som evakueringsboende.

Evakueringsboende fungerar som sovplats vid en akut situation i upp till sju dygn innan Migrationsverket ordnar ett mer långsiktigt boende. Det kan vara allt från idrottshallar till skolor och liknande. Kommunen ansvarar för driften av boendet, till exempel mat, sängutrustning, städning och personal. Migrationsverket har i övrigt samma ansvar för dessa boenden som för andra tillfälliga boenden.

Migrationsverket står för resan till boendet och för resan till det nya boendet i Migrationsverkets regi. Kommunen får statlig ersättning för kostnader i samband med evakueringsboende.

– Vi har en grupp som arbetar kommunövergripande för att hantera såväl mottagandet av ensamkommande flyktingbarn som asylsökande. I söndags anlände drygt 50 personer varav 18 barn till kommunen, säger kommunchef Rolf Davidsson.

Migrationsverket har vänt sig till alla kommuner för att få hjälp med att snabbt ordna fram fler evakueringsplatser, då det inte finns tillräckligt många boendeplatser för asylsökande just nu. Migrationsverkets bedömning är att det behövs minst 20 000 kommunala evakueringsplatser för att klara den akuta situationen.

Läs mer

Migrationsverket: Boendesituationen är akutlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Den aktuella flyktingsituationenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Invandring och integration i kommunen

P4 Dalarna. Det är fullt på Dalarnas asylboenden och Migrationsverket arbetar för att få fram fler platser. Läget är ytterst allvarligt, säger Peter Forsström, chef för länsstyrelsens samordningsstab för hantering av flyktingsituationen. Lyssna på inslaget.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2015-11-09 av