Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Tipsa

Här är bäst att bo

Tidningen Fokus har för nionde året i rad rankat Sveriges alla kommuner för att ta reda på var det är bäst att bo. I kategorin glesbygd placerar sig Malung-Sälens kommun på en sjätte plats.

Tidningen Fokus samarbetar med Internationella Handelshögskolan i Jönköping för att ranka kommuners attraktionskraft. Utifrån detta har kommunerna delats in i fyra olika kategorier: storstadskommun, stadskommun, landsbygd och glesbygd. Genom att dela in undersökningen efter kommuners storlek och närhet till en storstad så blir undersökningen mer rättvis. Malung-Sälens kommun har exempelvis jämförts med andra gledbygdskommuner och inte med Stockholm.

I årets undersökning placerar sig Malung-Sälens kommun på plats sex i kategorin glesbygdskommuner.

Vinnare i samma kategori är Kiruna med Åre på en andra plats. På plats 13 hamnar Torsby och Orsa får plats 16 på listan. Vansbro hamnar på plats 26.

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi och en av Sveriges främsta experter på städer och regional utveckling, får i tidningen Fokus frågan vilka styrkor och svagheter en glesbygdskommun har.

- Svagheten är att man har ett litet marknadsunderlag. Om du ska driva en hyfsat stor livsmedelsbutik eller en biograf krävs det att det finns tillräckligt många kunder. Det har man ofta inte på de här platserna. Styrkan med småskaligheten kan vara att det är lättare att samla krafterna och få alla att arbeta åt samma håll, säger Charlotta Mellander.

Hon får också frågan om det finns andra variabler än de som tagits med som talar för glesbygden. Hon lyfter då fram exempelvis turism och säger att när man byggde det index som undersökningen bygger på så hade man inte tillgång till sådana jämförbara siffror.

Malung-Sälens kommun är alltså både en bra glesbygdskommun att bo i, men också Nordens största vinterturismkommuner.

Sidan uppdaterad 2014-05-20 av