Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Tipsa

Klimatstöd på 22 miljoner kronor till järnvägsterminal

Naturvårdsverket har beviljat Malung-Sälens kommun ett klimatinvesteringsstöd på närmare 22 miljoner kronor för att få igång trafiken på Västerdalsbanan.

-Det är ett fantastiskt roligt besked till stöd för en klimatsmart åtgärd som är ett lyft för utvecklingen av hela Västerdalarna, säger Hans Unander, kommunalråd i Malung-Sälens kommun.

Satsning på klimatsmart tågtrafik

Naturvårdsverket har beviljat Malung-Sälens kommun ett klimatinvesteringsstöd med nästan 22 miljoner kronor för återtrafikeringen av sträckan mellan Malung-Malungsfors med terminalområde i Malungsfors.

- Det är fantastiskt roligt att vi får stöd till en sådan här åtgärd som är bra för miljön och för utvecklingen av hela Västerdalarna och tågtrafiken på Västerdalsbanan, säger Hans Unander, kommunalråd i Malung-Sälens kommun.

- Vi får nu en möjlighet att köra klimatsmarta tåg till och från Malungsfors lastade med sågade trävaror, flis och annat. Det möjliggör även för skogsägarna att transportera timmer framöver. Och det kommer att märkas på hela Dalarnas samlade koldioxidutsläpp, säger Hans Unander.

Kommunfullmäktige i Malung-Sälens kommun har tidigare ställts sig bakom planerna att bilda ett spår och terminalsbolag bestående av Malung-Sälens kommun och Fiskarhedes Trävaru AB. Diskussioner pågår dessutom med besparingsskogarna i Lima och Transtrand samt jordägarna i Malung.

Läs mer:länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Länsstyrelsen ställde sig helhjärtat bakom klimatinvesteringen i sitt yttrande.

Sidan uppdaterad 2017-05-05 av