Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Tipsa

Malungsrondellen får ny skulptur i vår

Frågan om hur rondellen i Malung ska utsmyckas har nu fått en lösning. Kultur- och fritidsnämnden har bestämt sig för ett förslag framtaget av kommunens kulturarvsutvecklare Nirs Peter Nordin.

- Inspirationen är hämtad från det folkliga måleriet i Västerdalarna med dess typiska färger och kurbitsformer, säger Nirs Peter Nordin.

På plats under våren 2017

Under förra året fick kommunens kulturarvsutvecklare Nirs Peter Nordin i uppdrag av kommunens kultur- och fritidsnämnd att som tjänsteman ta fram ett förslag till utsmyckning av rondellen i Malung. Förutom sin deltidstjänst i kommunen är han även konstnär, kulturhistoriker och har tidigare arbetat på bland annat Zornmuseet.

- Nämnden har tittat på flera olika förslag och under processens gång fastnade vi för en lösning. Kommunen har också kunnat utnyttja egen kompetens, vilket gjort att vi kraftigt har kunnat hålla nere kostnaderna för konstverket, säger Åsa Hedlöf, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Med inspiration av det folkliga måleriet i Västerdalarna har Nirs Peter Nordin tagit fram ett förslag där kurbitsar placerats i en urna. Skulpturen som kommer att bli 4,5 meter hög består av rostfri plåt med traditionella västerdalsmönster målade för hand i linoljefärg.

- Formen på urnan är inspirerad av Limabördige Hållars Mattias Hansson som levde mellan 1778 och 1871. Urnan ska inte behandlas utan kommer att åldras och rosta med tiden, berättar Nirs Peter Nordin.

Hela skulpturen blir belyst underifrån för att inte blända trafikanterna. Den befintliga stenbeläggningen i rondellen kommer att finnas kvar med konstgräs runt själva konstverket.  Om allt går enligt planerna beräknas skulpturen att vara på plats under våren 2017.

Figuren på bilden ingår inte i skulpturen utan är placerad där enbart för att ge en föreställning om konstverkets verkliga storlek.

Sidan uppdaterad 2016-09-29 av