Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Tipsa

Nytt asylboende i Malung

Andria-Huset i Malung med plats för 140 personer blir nytt asylboende.

Andria-Huset i Malung

Behovet av nya boendeplatser för asylsökande är mycket stort i hela landet. Migrationsverket har nyligen avslutat en ny direktupphandling som resulterat i närmare 18 000 boendeplatser för asylsökande. Ett av boendena är Andria-Huset i Malung med plats för 140 boende.

Hur många platser upphandlingen faktiskt ger blir klart först efter att anläggningarna har besiktigats och efterfrågad dokumentation har granskats. Avtalen löper till och med den 21 maj 2016, med möjlighet till förlängning om sex månader, dock som längst till och med den 21 maj 2017.

Malung-Sälens kommun har inte fått några uppgifter om när det nya asylboendet kan komma att tas i drift.

- Det är alltså Migrationsverket som gjort upphandlingen av boendet. Kommunens uppgift blir, på samma sätt som när Skinnargården blev ett asylboende, att erbjuda platser i förskola- och grundskola för barnen i de familjer som sökt asyl, säger Kurt Podgorski, kommunalråd i Malung-Sälens kommun.

Migrationsverkets huvuduppdrag är att ge asylsökande ett värdigt mottagande och se till att de har någonstans att bo under tiden deras ärende prövas. Antalet asylsökande ligger på historiskt höga nivåer och därför behövs nya boenden med kort varsel. Migrationsverket måste både öppna fler boenden och flytta in asylsökande snabbare än vanligt.

Läs mer om Migrationsverkets upphandlinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Asylreglerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Varje år kommer människor till Sverige för att söka asyl. Migrationsverket utreder varje ansökan individuellt och på lika villkor oavsett ursprungsland, religion, ekonomisk eller social bakgrund. Utlänningslagen styr vilka som får stanna och vilka som ska avvisas.

Från asylansökan till beslutlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2015-10-01 av