Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Tipsa

O-Ringen AB struntar i avtal

Malung-Sälens kommun har aktivt deltagit i förberedelserna av O-Ringen i Sälen 2016. Kurt Podgorski, kommunalråd i kommunen, är bekymrad över den senaste händelseutvecklingen där O-Ringen nu hotar med att flytta tävlingen från Sälen till Valdemarsvik.

- Det  är med förvåning jag konstaterar att ingångna avtal från 2012 ensidigt åsidosätts av O-Ringen AB.

Det finns en överhängande risk att planerna på ett O-Ringen 2016 i Sälen inte blir av. Efter succéarrangemanget 2008 i Sälen, det näst största arrangemanget genom tiderna med 24 375 deltagare, var planerna att O-Ringen skulle komma tillbaka till Sälen 2016.

I november 2012 tecknades ett avtal mellan Svenska Orienteringsförbundet och Dalarnas Orienteringsförbund med 18 dalaklubbar som åtog sig att arrangera tävlingen. Efter avtalets tecknande har Svenska Orienteringsförbundet bildat ett bolag, O-Ringen AB. Bolagets styrelseordförande har i kontakter med dalaklubbarna framfört att man vill frångå avtalet och minska storleken på ersättningen till klubbarna som arrangerar tävlingen. Något som dalaklubbarna inte varit intresserade av.

Under torsdagen blev det känt att O-Ringen AB plötsligt vänt sig till Valdemarsvik med en förfrågan om de kan tänka sig att ta över O-Ringen 2016. Gunnar Löfkvist, ordförande för Dalarnas Orienteringsförbund, menar att det i så fall handlar om ett avtalsbrott.

Malung-Sälens kommun har aktivt deltagit i förberedelserna av O-Ringen i Sälen 2016. Kurt Podgorski, kommunalråd i kommunen, är bekymrad över den senaste händelseutvecklingen:

- Det  är med förvåning jag konstaterar att ingångna avtal från 2012 ensidigt åsidosätts av O-Ringen AB.

- Det lokala och regionala föreningslivet i Dalarna har med entusiasm arbetat för att skapa ett ännu bättre arrangemang och folkfest än O-Ringen i Sälen 2008. Föreningslivets stora engagemang har också motiverat Malung-Sälens kommun att aktivt delta i förberedelserna. Även stora privata aktörer inom besöksnäringen har varit involverade. Vi har här alltså ett gott exempel på ett samarbete mellan ideell, privat och offentlig sektor för att erbjuda deltagare och andra gäster en storslagen orienteringsvecka i Sälen, säger Kurt Podgorski och tillägger:

- Om O-Ringen vidhåller ståndpunkten att ändra villkoren på ett för oss lokala och regionala aktörer oacceptabelt sätt, och arrangemanget flyttas föreställer jag mig att ersättningskrav kan komma att riktas mot O-Ringen AB.

Senaste gången tävlingen arrangerades i Sälen fick arrangemanget högst betyg av ”alla”. Det var många som fascinerades av den unika orienteringen i fjällmiljön med bland annat lift till starten på toppen av Hundfjället under en av etapperna. Det blev en succé och det var många som framförde önskemål om att få komma tillbaka till Sälen.

Läs mer om O-Ringen i Sälen 2016

Dalaklubbarna anklagar O-Ringen AB och Svenska orienteringsförbundet för avtalsbrott.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2014-09-26 av