Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

 • Kontakt

Näringsliv och företag

Finansieringsförslag som just nu är öppna för företag att söka:

 • Vinnova ger stöd till initiativ som genom samverkan mobiliserar för innovation för en hållbar framtid. Ansökan ska utgå från de nya behov som uppstår pga. Corona. Sista ansökningsdag är 21 augusti, men det går bra att ansöka i fyra olika perioder fram till och med den 18 september 2020.
  Mer info finns härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Förstudier inom hälsoområdet för att stärka beredskapen inför framtida pandemier. Vinnova har en utlysning för initiativ som genom samverkan mobiliserar för snabb innovation för pågående pandemi och en bättre beredskap för framtida pandemier. Utlysning riktar sig främst till aktörer inom hälsoområdet med potentiella lösningar både på kort och lång sikt. Projektkonsortiet ska bestå av minst två projektparter varav en av dessa representerar antingen hälso- och sjukvården eller näringslivet. Övriga projektparter kan representera näringsliv, forskningsorganisationer (universitet, högskola, forskningsinstitut), hälso- och sjukvården, offentlig sektor och civilsamhälle. Sista ansökningsdag är den 18 augusti 2020.
  Mer info finns häröppnas i nytt fönster

 • Medtech4health: Kompetensförstärkning i småföretag – 2020. Vinnova har en utlysning där ett litet företag kan söka finansiering för att anlita extern kompetens under en begränsad period. Projektet ska arbeta med att utveckla en nyskapande medicinteknisk idé som radikalt kan förbättra det kliniska utfallet och/eller effektivisera vården eller omsorgen. Den som söker bidrag ska klassas som ett mikro- eller ett småföretag, en svensk juridisk person i Sverige. Ansökningar bedöms vid flera tillfällen sista dag för nuvarande ansökningsperiod är 2020-08-03.
  Mer info finns härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Vinnova har en kommande utlysning för Innovativa Startups steg 2 – som öppnar för ansökan den 16 juni 2020 och stänger den 25 augusti. Utlysningen riktar sig enbart till de nystartade småföretag som slutrapporterat för sitt steg 1-projekt.
  Mer info finns härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Starta er AI-resa: Företag med 10 till 249 anställda kan söka för ett första innovationsprojekt inom artificiell intelligens. Vinnova öppnar för ansökan den 9 juni och stänger den 30 september 2020.
  Mer info finns härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Via Region Dalarna kan företag söka konsultcheckar för insats vid covid-19. Företaget får en möjlighet att köpa externt konsultstöd för max 20 000 kronor per insatsområde som finansieras helt med stöd från Region Dalarna. Insatsområdena är – Beredskapsplan mot obestånd – Förstå och nyttja statens krispaket – Stöd i ditt ledarskap – Verksamhetsöversyn.
  Mer info finns härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Via Region Dalarna kan företag söka särskilt investeringsstöd och stöd till företagsutveckling. Det riktar sig till investeringar i privatägda små och medelstora företag i hela länet.
  Mer info finns härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Företagare i Malung-Sälen kan få kostnadsfria råd och hjälp från företagscoacherna Mats Niss-Jonsson och Josefin Matsson.

Företagare i Malung-Sälen får kostnadsfria råd och hjälp

I norra kommundelen jobbar Mats Niss-Jonsson på uppdrag av Destination Sälenfjällen och i södra Josefin Matsson på uppdrag av Företagarna Malung-Lima-Sälen. Deras uppgift är att vara ett stöd till de företag som behöver. Det kan handla om konkreta råd kring ekonomin, men även mycket om att vara den person som företagen kan prata med om sin oro kring rådande situation och inför framtiden.

Kontakt

 • Mats Niss-Jonsson 070-587 78 20
 • Josefin Matsson 070-623 38 22

Coacherna kan hjälpa till med att se över kostnader och om företagen kan dra ned på något. Kan man skjuta på amorteringar eller försöka minska preliminärskatten? Om omsättning och lönekostnader går ner så bör också försäkringspremien justeras, till exempel.

Läs mer hos Malungsbladet här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kostnadsfri konkret hjälp för dig och ditt företag i coronatider:

Fyra insatsområden:

 • Likviditetsplan, finansiering.
 • Krisstöd för företagare som hamnat/riskerar att hamna i svårigheter.
 • Utveckling av affärsmodellen, var och hur kan vi tjäna pengar nu när vår ordinarie marknad kärvar?
 • Krispaketen, vad kan jag och mitt företag dra nytta av?

Gör så här:

 1. Du bestämmer vad och vem du vill ha hjälp av. Vet du inte vem som kan hjälpa dig, kontakta oss för förslag.
 2. För varje insatsområde har du möjlighet att få en konsultcheck på 20.000 kr som är 100 % kostnadsfri för dig.
 3. När du vet vem du vill ha hjälp av begär in offert. Konsulten får debitera max 900:-/timme ink allt.
 4. Här ansöker du: www.minansokan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer info här: Regionala företagsstödlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Företaget som söker stöd ska: 

 • ha verksamheten i Dalarna
 • ha max 49 anställda
 • delta i uppföljning inom 12 månader

Visit Dalarnas företagsstöd 
Journummer för dig som företagare,
010-600 29 00, dit du kan ringa för att få stöd och vägledning.

 

 

25 mars presenterade regeringen ett nytt krispaket för små och medelstora företag:

 • En tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifterna föreslås under perioden 1 mars – 30 juni 2020 så att enbart ålderspensionsavgiften betalas
 • Möjlighet att staten bär 50 % av hyresnedsättningen upp till 50 % av den fasta hyran
 • Det tidigare presenterade förslaget om nya möjligheter att få anstånd med skatteinbetalning att utvidgas
 • Möjlighet att sätta av hela förra årets vinst till periodiseringsfond
 • Läs mer om krispaketet härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Visit Dalarna har en enkät till företag inom besöksnäringen som påverkas av coronaviruset.

Resultaten kommer sedan att presenteras för näringsdepartementet.

Malung-Sälens kommun är Dalarnas mest företagsamma kommun. Här finns info för dig som vill starta företag, etablera dig i kommunen eller expandera. Du som letar lediga tjänster eller aktuella upphandlingar har också hamnat rätt.

Vi är cirka 10 000 invånare som driver 850 företag. Besöksnäringen är en viktig basnäring för oss. Turismen i Sälen omsätter flera miljarder kronor och skapar tusentals arbetstillfällen. Den tekniska produktionsindustrin med flera världsledande industriföretag är också stark här. Entreprenörer trivs hos oss!

Sidan uppdaterad 2020-06-26 av