• Kontakt

Coronalättnader införs tidigast 1 juni

2021-05-12

Öppet på krogen till 22.30, höjt publiktak, fler deltagare på matcher och sporttävlingar med mera.

Regeringen har nu fattat beslut om att de justerade reglerna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska träda i kraft den 1 juni. Man ska även fortsätta jobba hemifrån om man kan, över sommaren.

Idrott och kultur

Det blir olika deltagarantal beroende på om det är inomhus eller utomhus, och om det är sittande eller stående publik.

För inomhusevenamng utan sittplatser blir ska deltagartaket som huvudregel forsatt var åtta deltagare. Om deltagare anvisas sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas.

För arrangemang utomhus är maxtaket 100 deltagare om de ej har sittplats. Om deltagarna utomhus har sittplats gäller max 500 deltagare.

Specialregler för vissa idrotter utomhus

Det införs från och med första juni särskilda regler för löpning, orientering, cykling och simning som sker utomhus. Här får max 150 deltagare delta samtidigt, säger Lind.

Lättnader har tidigare aviserats för bland annat kultur- och idrottsevenemang, tänkta att träda i kraft den 17 maj.

- Efter avstämning med regionerna kan vi konstatera att vi inte är där i dag, säger statsminister Stefan Löfven som idag höll en digital pressträff med socialminister Lena Hallengren, kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Även om det finns ett visst "ljus i tunneln" är smittspridningen kvar på en alldeles för hög nivå. Ta vaccinet, det är en solidaritetshandling, säger statsminister Stefan Löfven.

– Om alla fortsätter att följa regler och restriktioner som gäller, och om vaccinationerna löper som de ska kan vi sannolikt återgå till en mer normal tillvaro i september, säger Löfven.

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna:

– En stor del av kultur och idrottsupplevelser, religionsutövning och annat har påverkats kraftigt av den hårda begränsningen på 8 personer. I dag har vi fattat beslut om att anpassa begränsningarna från och med 1 juni så att hänsyn tas till de olika verksamheterna.

– Vi inför olika deltagartak beroende på om evenemang genomförs inomhus eller utomhus.

– Alla deltagartak är under förutsättning att föreskrifter följs.

Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör:

– Från 1 juni tillåts också lägerverksamhet i viss omfattning för barn.

Även cupverksamhet inomhus och utomhus öppnar för barn från 1 juni.

– De här förändringarna, som jag snarare vill kalla anpassningar, är ett första steg.

– I första hand är det fortfarande vårt beteende i det privata och näringslivet som är viktigt, tillsammans med vaccinationskampanjen.

– Det krävs att vi både före och efter 1 juni följer de rekommendationer som finns kvar.

Myndigheter förlänger hemmajobb över sommaren

Regeringen vill att så många anställda vid statliga myndigheter som möjligt ska jobba hemifrån.

I slutet av förra året fick myndigheterna i uppdrag att vidta åtgärder för att möjliggöra det. Uppdraget gällde först till den 1 juli, men på grund av den höga smittspridningen och belastningen på sjukvården förlängs det nu till den 15 september, enligt ett pressmeddelande.

De statliga myndigheterna ska säkerställa att det bara är anställda vars fysiska närvaro är nödvändig för verksamheten som befinner sig i myndigheternas lokaler.

Sidan uppdaterad 2021-05-12 av