• Kontakt

Dubbla svenska mästerskap i Malung

2021-08-06

Imorgon börjar de svenska mästerskapen i jaktskytte som arrangeras av Malung och Vansbro tillsammans. För Malung blir det dessutom dubbelt upp, eftersom man även arrangerar sportskytte-SM nästa helg.
– Det är roligt att vi har fått arrangemangen. Det livar upp och ökar engagemanget i klubben, säger ordförande Mats Larsson.

Idag mellan klockan 10 och 19 får mästerskapets deltagare möjlighet att öva på de båda banorna. Många på plats bär den blå jackan som vittnar om att de tävlat för det svenska landslaget.

Här tränar ett gäng från Stockholm. De har två skott på sig att få in en träff, och de vet inte exakt i vilken riktning eller höjd "duvan" kommer att skjutas.


Sporten jaktskytte tävlas i fyra grenar. I Malung skjuts älg och trap, och i Vansbro rådjur och sporting. Hälften av de 70 deltagarna tillbringar lördagen i Malung och andra hälften i Vansbro. På söndagen byter de. Man kan samla max 100 poäng i varje gren, och de tre som har högst poäng sammanlagt blir medaljörer. Mest spännande blir det om medaljörerna har samma poäng. Då blir det en så kallad ”särskjutning” för att skilja dem åt. Om så blir fallet gissar Mats Larsson att den kommer att äga rum kring klockan 13:00 på söndagen.

På plats som representant för Svenska jägareförbundet är Lars Björk.
– Det ska bli kul att se mästerskapet anordnas på två klubbar. Både Malung och Vansbro har väldigt bra banor, det vet vi sen förut. Malung har investerat mycket i sina. Så det ska bli skoj, säger Lars Björk.

Lars Björk (vänster) från Svenska jägareförbundet, och Mats Larsson (höger) som är ordförande och tävlingsledare på Malungs Jaktskytteklubb.


Mats Larsson berättar att klubben stod för ungefär halva investeringen i banorna, och att de fått bidrag och sponsring från bland annat Viltvårdsfonden, Länsstyrelsen och kommunen.
– Investeringen har gett ett uppsving, vårt medlemsantal har ökat i år. Mycket tack vare den nya älgbanan där man genast ser sin träff på en skärm bredvid dig, förklarar Mats.

Att fler har fått upp ögonen för aktiviteter i naturen tror Mats också kan vara en förklaring till det ökade intresset för sporten. Att Malungs JSK dessutom fått äran att arrangera SM i två sporter i augusti bidrar också förstås.
– Det är roligt att vi har fått arrangemangen. Det livar upp och ökar engagemanget i klubben, säger han.

Denna helg är det fyra personer som tävlar för Malung. Nästa helg, i sportskytte, är det åtta stycken.

På älgbanan man har investerat dyker din träff upp på skärmen direkt, så att du omedelbart kan se hur det gick.

I mästerskapet är två av de 70 deltagarna kvinnor. Kvinnan i mitten på bild är flerfaldig nordisk mästare. "Och inte i någon damklass då alltså", berättar en av klubbens medlemmar.

Här tränar Stefan Lantz, som precis tagit av sig sin blå landslagsjacka, på sittande rådjursskytte. I tävlingen har man en viss tid på sig att skjuta ståendes, sittandes och liggande i denna gren.

Sidan uppdaterad 2021-08-06 av