• Kontakt

Kulturskolan betyder mycket och musik är på riktigt

Ett tidningsreportage om två av kommunens kulturskoleelever som tycker musik är ”skitkul”.

foto: David Berjlund/Kulturrådet

2021-11-10

I en tidning från Kulturskolerådet får vi träffa kulturskoleeleverna Frida Hedlund i Malung och Elias Igelström Sjögren i Fiskarheden som båda spelar fiol och är glesbygdselever i kulturskolan.

Frida är 14 år. Vi ses vid kulturskolan, som just har flyttat från gamla tingshuset till ett par lägenheter. Hon kommer direkt från Centralskolan, en knapp kilometer bort. Malung är inte jättestort, men här i centralorten bor ungefär hälften av kommunens tiotusen invånare, och där Frida bor är det folk överallt, säger hon. Trevligt folk.

– Jo, jag gillar Malung, jag har alltid bott här och vill bo kvar. Det är litet, men det lilla duger
åt mig. Man vet på ett ungefär vilka alla är, det är bra. Sällskapligt. Och här vet folk om kulturskolan, säger Frida. Själv har hon varit med länge, men det började inte med fiol, utan med dans. Nu dansar hon street dance – hårdare än jazzdansen hon gick på förr – i IOGT-lokalen i närheten.

Att spela med andra är kul, och att spela för andra är viktigt. Frida berättar om det speciella med livemusiken: spelad på riktiga instrument, för människor i samma rum. Det fyller mer, säger hon, blir vackrare.

– Och för att kunna göra det måste folk kunna spela, så det är klart att kulturskolan är viktig, säger Frida.

Fiolen är svinrolig, där kan man lajva lite själv, men det kan man ju med gitarren också.
Och sången behövs till allt.

Varje vecka kommer Elias fiollärare Louise Jonsson till skolan och har lektion, och däremellan
övar han.
– Helst tio minuter varje dag. Ibland får mamma påminna, ibland pappa, ibland kommer jag på det själv. Fiolen har blivit en vana, en skitkul vana. Det gäller uppträdanden också - han var rädd för att stå på scen förut, säger han, men inte nu.
– Fast lite rädd är man ändå, men det är bara att göra det. Elias pratar så där: med tydliga svar, som han ändrar ibland. Fiol är inte svårt. Eller förresten: det är nog ändå ganska svårt.

Läs hela reportaget här >>> Pdf, 371.6 kB.

Sidan uppdaterad 2021-11-10 av