• Kontakt

Region Dalarna inför självprovtagning för covid-19

2020-11-27

Måndag den 30 november börjar Region Dalarna successivt gå över till självprovtagning av PCR-prov för att konstatera pågående covid-19-infektion. På de platser i länet där självprovtagning införs kommer det inte längre gå att boka PCR-provtagning på vårdcentral via appen Min vård Dalarna.

Provtagningsstationer finns på följande orter i kommunen:

  • Malung, Södra hanverksgatan 38 (start 1 december)
  • Granfjällsstöten (start 10 december)
  • Tandådalen/Hundfjället (start 10 december)
  • Sälens by (start 10 december)

Ett PCR-prov visar om den som provtas har en pågående covid-19-infektion och är bara aktuellt när den som ska provtas har symtom som kan tyda på covid-19. Syftet med att införa självprovtagning är att personal som arbetar med provtagning, provhantering och analys ska avlastas, och kunna arbeta med andra viktiga arbetsuppgifter som har fått stå åt sidan. Syftet är också att skapa bättre förutsättningar för att öka provtagningskapaciteten i länet.

– Tyvärr är tillgången till provtagningskitt och analyskapacitet inte obegränsat, därför är det ytterst viktigt att man bara bokar provtagning om man har symtom som kan tyda på covid-19. Provtagning ska aldrig göras för att man ska kunna gå på fest eller på andra sätt bryta mot de allmänna rekommendationerna eller skärpta råden, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare.

Självprovtagning innebär att den som provtas tar prov på sig själv med en tops i näsa och svalg, samt lämnar ett salivprov. Självprovtagning av PCR-prov ska göras om du:

  • har symtom på covid-19
  • haft symtom i minst 24 timmar
  • är över 16 år. För yngre barn kontaktas vårdcentralen

Så här går självprovtagning till

All självprovtagning bokas först via 1177 Vårdguidens e-tjänster på 1177.se där den som ska göra provet loggar in med hjälp av e-legitimation.

Det finns två olika möjligheter att göra självprovtagning. Antingen vid en provtagningsstation, då personen som ska provtas ska komma med bil till provtagningsstationen för att där ta PCR-provet på sig själv och sedan lämna provet. Eller så kan ett självprovtagningskitt hämtas på apotek av ett ombud som måste vara symtomfri vid uthämtandet.

–Jag vill understryka att det är jätteviktigt att den som är ombud inte själv är sjuk, inte har minsta symtom, när hen ska hämta ut ett provtagningskitt på apoteket. Alla måste fortsatt ta ansvar och följa rekommendationerna om att stanna hemma vid minsta symtom som kan tyda på covid-19, säger Roger Larsson, chefläkare.

Sidan uppdaterad 2020-11-27 av